Hybride warmtepomp: onze ervaringen na één jaar
Samenvatting:
Het eerste stookseizoen met onze hybride warmtepomp resulteerde in een gasbesparing van 53%, wat aanzienlijk is. Toch stelde de frequente bijschakeling van de gasketel teleur, zelfs bij mild weer, terwijl de warmtepomp dan zelfstandig zou moeten kunnen werken. De SCOP van 4,3 was misschien dan wel volgens verwachting, maar in de praktijk bleek de warmtepomp de benodigde aanvoertemperatuur vaak niet alleen te kunnen leveren, wat leidde tot ongewenst gasverbruik. Al met al waren we niet tevreden.
Inleiding
In augustus 2021 is bij ons een hybride warmtepomp geplaatst. Hybride betekent dat het gaat om een combinatie van een warmtepomp met een gasgestookte CV-ketel. Die laatste zorgt voor het warme water, maar dient ook ter ondersteuning van de warmtepomp.
Bij de offertes die we in het voorjaar van 2021 hadden aangevraagd, hadden we onder andere als eis geformuleerd dat de nieuwe installatie bij buitentemperaturen van 5 °C of hoger geheel op de warmtepomp moest werken, en dat onder die temperatuur beperkte ondersteuning met gas acceptabel was. En de installateur die we uiteindelijk hebben gekozen, had ook toegezegd dat dit realistisch was.
De ervaringen in het eerste stookseizoen
Na de eerste herfst, winter, en lente met de hybride warmtepomp kunnen een aantal conclusies getrokken worden:
- Er is 1.148 kubieke meter minder gas gebruikt voor de verwarming, ofwel 53%. Dat is dus flink minder dan voorheen, maar eigenlijk niet eens helemaal de daling die van tevoren verwacht was op basis van de geformuleerde eis.
- Tegelijkertijd is 2.077 kWh aan elektriciteit gebruikt door de warmtepomp.
- In geld uitgedrukt is de besparing in 12 maanden 741 euro (minder gas maar meer elektriciteit), op basis van de energietarieven in het afgelopen stookseizoen.
- Op basis van de verbruikte elektriciteit enerzijds en de reductie in gasverbruik anderzijds is een SCOP (seasonal coefficient of performance) te berekenen van 4,3, wat nagenoeg overeenkomt met de specificaties van de warmtepomp.
Te vaak ondersteuning gasketel nodig
Anders dan verwacht echter, werd zelfs op dagen dat het buiten relatief mild was toch de bijverwarming op gas erg vaak bijgeschakeld. Dit zou op zo’n momenten helemaal niet nodig moeten zijn, de warmtepomp zou bij een buitentemperatuur van bijvoorbeeld 10 graden celsius met groot gemak verwarmingswater met een aanvoertemperatuur van 40 graden moeten kunnen maken, maar kennelijk lukte dat niet en was er toch ondersteuning van de HR ketel nodig. Als de warmtepomp de benodigde aanvoertemperatuur zelf zou kunnen behalen in het grootste deel van de herfst en de lente, en zelfs een bepaald deel van de winter als het niet al te koud is, dan zou bijverwarmen met gas helemaal niet zo vaak nodig zijn, of in ieder geval veel minder.
De SCOP van 4,3 klinkt misschien heel aardig, maar dat kwam alleen maar omdat de warmtepomp als het ware alleen op de hele gunstige momenten actief is. Als het iets lastiger wordt (d.w.z. kouder buiten), dan wordt de CV ketel bijgeschakeld, wat nou juist niet de bedoeling was.
We hebben diverse keren contact gehad met de installateur van de warmtepomp, maar die had er geen verklaring voor en wist ook niet hoe die kan worden veranderd. Suggesties om te werken met een minder steile stooklijn bijvoorbeeld, leveren geen significant verschil op.
Er begon op dat moment bij ons wel al een vermoeden te ontstaan dat de 4 kW variant van de warmtepomp eigenlijk niet krachtig genoeg was. Er bestaat ook een 6 kW variant van dezelfde warmtepomp, maar de installateur had in de offertefase in 2021 gezegd dat dit voor ons niet nodig zou zijn.
Conclusie
Al met al waren we dus niet tevreden over de reductie van het gasgebruik met de nieuwe hybride warmtepomp. Voor het aankomende stookseizoen 2022/2023 is het plan om op basis van een zorgvuldige bestudering van de handleiding te onderzoeken of het mogelijk is zelf de instellingen zodanig aan te passen dat het beoogde resultaat toch gehaald wordt.