Uitbreiding zonnepanelen 2022

12,3 kWp zonnepanelen en 10 kW omvormer. Efficiënte opwek voor warmtepomp en elektrische auto, met zelfconsumptie als belangrijkste doel.

Uitbreiding zonnepanelen 2022

Samenvatting:

Vanaf 2020 hebben we ons huis verder verduurzaamd, beginnend met zonnepanelen en een slimme laadpaal voor onze elektrische auto. Na de aanschaf van een warmtepomp in 2021, breidden we in 2022 de panelen uit naar 35 stuks (12,3 kWp) met een 10 kW 3-fase omvormer. Dankzij subsidies, BTW-teruggave en de verkoop van de oude omvormer, was de uitbreiding verrassend voordelig.

Lees verder voor het uitgebreide verhaal.


Toen we in 2020 in een elektrische auto gingen rijden, hebben we meteen ook een slimme laadpaal laten plaatsen. Slim betekent dat de laadpaal zo kan worden ingesteld dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van zelf opgewekte zonne-energie. Maar dan moet je natuurlijk wel zonnepanelen hebben. Daarom is er in 2020 ook een eerste solar installatie gekomen. In eerste instantie hadden we toen 15 panelen en een 1-fase omvormer van 4 kW.

In 2021 kochten we een hybride warmtepomp, en die gebruikt natuurlijk ook veel elektriciteit (maar minder of geen gas). In 2022 diende zich een subsidieregeling aan die te maken had met de compensatie van de aardbevingsschade door de gaswinning in Groningen. Door die aanleidingen samen te voegen kwamen we op de gedachte om onze zonnepanelen uit te breiden.

De installateur die het eerste solar-systeem had geplaatst in 2020 bleek nog een aantal panelen in het magazijn te hebben met exact de juiste afmetingen om een dakvlak zo optimaal mogelijk in te vullen, en ook nog eens exact om de twee dakramen heen. Daardoor konden we de 15 bestaande panelen uitbreiden tot in totaal 35 panelen met een vermogen van 12,3 kWp (kilo-watt-piek).

Dat kon natuurlijk niet met de bestaande omvormer van 4 kW, en daarom kozen we voor een 3-fase omvormer van 10 kW. Qua panelen was dat bewust overgedimensioneerd, zodat het systeem in de maanden van het jaar of de uren van de dag dat er relatief weinig zonlicht is, zo efficiënt mogelijk kan werken. De eerste omvormer van 4 kW was nog maar 2 jaar oud, en via Markplaats bleek het heel eenvoudig om deze te verkopen aan een doe-het-zelver die op zijn vakantiewoning een kleine solar installatie ging plaatsen.

Door de subsidieregeling, door het feit dat we de BTW net als bij de eerste installatie konden terugvragen, en doordat we de eerste omvormer voor een goede prijs konden verkopen, was de extra investering in de uitbreiding heel aantrekkelijk, en was het totaal zelfs een klein beetje goedkoper dan als we in 2020 meteen voor zo’n uitgebreid systeem hadden gekozen.