Helft van alle Nederlandse stroom in 2024 duurzaam opgewekt
Samenvatting: In 2024 kwam meer dan de helft van de Nederlandse elektriciteit uit duurzame bronnen, een stijging van 10% ten opzichte van 2023. Duurzame opwek, zoals wind en zon, is goedkoper dan gebruik van fossiele brandstoffen. Windenergie groeit sneller dan zonne-energie. De trend naar duurzaamheid zet door.
Onlangs plaatste ik een bericht dat bijna de helft van alle stroom die in 2024 in Europa is opgewekt afkomstig was van duurzame bronnen. Vandaag publiceerde het CBS een bericht dat dit in Nederland ook het geval was.

Elektriciteitsproductie in Nederland in de afgelopen jaren, met het aandeel van de diverse bronnen. Bron: CBS
Een paar kengetallen:
- In Nederland is in 2024 in totaal 120 miljard kWh elektriciteit opgewekt, een stijging van 2% ten opzichte van de 117,5 miljard kWh het jaar ervoor.
- Daarvan is 62 miljard kWh opgewekt met duurzame middelen zoals zon, wind en biomassa, een stijging van 10% ten opzichte van 2023, en meer dan 51% van het totaal.
- Ongeveer 46% van de stroom is opgewekt met fossiele brandstoffen, namelijk ongeveer 55,4 miljard kWh, een daling van 4% ten opzichte van het jaar ervoor.
Een belangrijke oorzaak is dat duurzaam opgewekte stroom goedkoper is dan niet-duurzaam, en dat dit verschil jaar na jaar groter wordt.
In de grafiek van het CBS valt op dat de daling van fossiel scherper werd vanaf 2019 maar in 2024 lijkt dat een klein beetje afgezwakt. Wat ook opvalt is dat het aandeel wind-energie de laatste jaren sterker groeit dan zonne-energie.
Het hele bericht van het CBS is te lezen op hun website in het artikel
Helft elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen